'Frozen Emotions' & Yin Yoga

Veel mensen ervaren pijnklachten. Vaak hebben die als oorsprong het opslaan in het lichaam van emoties, gevoelens, gedachten en spanningen. We slikken dit allemaal in en stoppen het weg en zeggen daarbij ‘een plekje te geven’. Maar wat er fysiek gebeurt, is dat we al deze zaken opslaan in het water(bindweefsel) van ons lichaam.

Een lesje over bindweefsel

Bindweefsel (Fascia) bestaat voor ongeveer 99% uit water In jouw hele lichaam en rondom alle organen, hersenen, zenuwweefsel, bloed- en lymfevaten, spieren en spiervezels liggen dunne vliezen die we fascia(bindweefsel) noemen. Maar ook ons meridianenstelsel (de energiekanalen) is gelegen in de Fascia.
Het lichaam heeft een intelligente oplossing gevonden voor het volhouden van langdurig vasthouden van spanningen. Echter, als spanningen en emoties langere tijd worden vastgehouden, kunnen deze de fascia gaan verharden of ‘bevriezen’. Daarom noemen wij dit ’Frozen Emotions’. Het water binnen het bindweefsel bevriest als het ware, want het verstijft en verhardt. Uiteindelijk kan dit mechanisme tot veel fysieke ongemakken, pijn en emotionele klachten leiden. De energie - beweging - stagneert en kan letterlijk niet meer of niet voldoende stromen. Als je de beweging tegenhoudt door aanpassing of welke andere vorm dan ook dan kost dit enorm veel energie.

Yin Yoga is een diepgaande vorm van yoga

Yin Yoga werkt met name in op het bindweefsel(fascia) van ons lichaam en maakt dat de structuur van de fascia verandert zodat er letterlijk weer ruimte komt om de energie te alten stromen. Yin is dat wat je niet ziet maar wel aanwezig is. Yin is niet doen maar zijn, in tegenstelling tot Yang. Yin is hetgeen in jou ligt opgeslagen, in jouw onderbewustzijn. In Yin gaan we op een zachte en liefdevolle wijze naar deze plekken toe. Je moet omarmen wat er is,  dus ook je pijn. Door Yin Yoga leer je contact te maken met deze stramme, krappe en pijnlijke plekken. In iedere houding zoek je zelf de grens op, je observeert, voelt, maakt contact met dat stukje in jou wat om aandacht vraagt. Zo verwarm je jouw ‘bevroren’ delen, zodat het weer gaat stromen en je opgeslagen emoties, gevoelens en ervaringen kunt loslaten

Je lichaam is als een huis

Je lichaam zou je huis mogen zijn waarin je woont en dat je wilt bezielen. Behandel jij jouw lichaam al als je allerliefste/beste vriend? Kom luisteren naar je lichaam bij Yin Yoga!

Yin Yoga is er in het zomerrooster op:

  • Maandag om 09.30 uur
  • Donderdag om 11.15 en 20.00 uur