Lees het interview met afvalracewinnaar Wim Beentjes

Waarom wilde je meedoen?
“Ik was met mijn vrouw naar de inloopmiddag geweest op de sportschool in september. Want ja, ik ben behoorlijk aan de maat en daar wilde echt wat aan gaan doen. Ik was op dat moment 120 kilo en dat was een heel goede reden om me voor de afvalrace op te geven.”

Was je altijd al wat stevig?
“Eerlijk gezegd, dat is gekomen in mijn diensttijd. Ik was hofmeester en dan gaat en hapje en een drankje er toch makkelijk in. Voordat ik in dienst ging woog ik 70 kilo, toen ik eruit kwam was ik 25 kilo zwaarder geworden. In de jaren erna kwamen er nog wat kilootjes bij doordat ik in ploegendienst werkte en ook het goede leven eiste zijn tol. Na een dotterbehandeling werd ik met mijn neus op de feiten gedrukt. Ik wilde al langer echt wat aan mijn gewicht doen.”

Een forse uitdaging …
“Weet je, als ik ergens voor ga dan … ga ik er ook voor. Het is dan geweldig om te merken bij elke weging dat er er weer wat af was. Elke week wel een kilo, en er waren weken bij van anderhalve kilo vetverlies.”

Wat hield het programma in?
“Het is een combinatie van bewegen met een dieet en juist dat maakte me enthousiast om mee te doen. Het sportinstituut werkt voor dat dieetprogramma samen met Voedingssupport. Daarvan krijg je dan e-mail met speciaal aangepaste weekmenu’s. Het viel mij op dat je toch redelijk veel mocht eten. Ik heb wel andere diëten gevolgd, bijvoorbeeld zo’n crashdieet met van die papjes. Maar dat is het niet, want na zo’n kuur vliegen de kilo’s er zo weer aan. Nu had ik een boodschappenlijst voor elke dag en als je je daaraan houdt, helpt dat echt.”

Vertel eens, hoe zit dat?
“Dat dieet is zo dat je zonder een hongergevoel rondloopt. Je mag namelijk op meerdere momenten op een dag wat eten met bijvoorbeeld een rijstwafel als tussendoortje: s’ ochtends om 7 uur en dan om 11 uur. Middags om 1 uur en om 3 uur. Dan het avondeten en om 8 uur ’s avonds ook nog een bakje yoghurt.”

Wat deed je op de sportschool die 10 weken?
“Ik ging er 3 keer in de week voor een uur tot anderhalf uur sporten onder begeleiding. je doet er van alles om echt lekker te bewegen en na zo’n sportuur voel je je kiplekker.”

Je bent de winnaar geworden van de groep!
Ja, dat klopt. Ik ben in 10 weken bijna 18 kilo vet kwijtgeraakt.”

Ga je ermee door?
“Zeker, ik ben na de afvalrace gewoon doorgegaan. Een aardige stagiaire begeleidt mij nu voor haar afstudeeropdracht en ook dat motiveert mij om door te gaan. Ik weeg nu 101 kilo maar wil terug naar 95 kilo. Het gaat lukken, echt!”